GSM-R Saha Yönetimi ve Telekomünikasyon Servis ve Bakım Hizmetler

Demiryolları; işletme, bakım işlemlerinin koordinasyon ve uygulaması için mobil haberleşme sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. İletişim sistemindeki ülkeler arasındaki farklılığı kaldırmak ve Avrupa’da ülkeler arası gecişte oluşan 35 farklı sistemin kullanılmasını tek bir sistem etrafında birleştirerek demiryollarında standart bir uygulama sağlamak üzere standart GSM teknolojisine demiryolları için geliştirilen ek özellikler ilave edilerek GSM-R sistemi geliştirilmiştir.

Kurulacak sistem, 250 Km/saat tren hızına kadar haberleşmenin kesintisiz olarak yapılabilmesini sağlayacak ve 500 Km/saat hızı da destekleyecektir. Sistemde tren belirtilen hızla giderken demiryolu personeli sürekli iletişim halinde, makinist yol boyunca her bölgede ilgili dispeçer ile bağlantı halinde olacaktır. Sistem ETCS seviye 2 gereksinimlerini karşılayacak ve geleceğin tren kontrol sistemleri için ortak bir iletişim platformu sağlayacak ve güzergah üzerindeki istasyonlarla iş yerlerini de kapsayacaktır. Sistemde hat boyu ve manevra alanı çalışanları arasında grup konuşmaları, treni kontrol ve koordine eden Otomatik Tren Kontrol (ATC) sisteminin, tren ile yer arasında veri haberleşmesi yapılabilmektedir.

GSM-R sistemi oluşturulurken; demiryolları GSM sistemine demiryoluna özgü bazı özellikler eklemiştir.

  • Fonksiyonel Numaralandırma ile hangi personelin hangi trende olduğundan bağımsız olarak fonksiyonel adresleme ile istenilen personel ve trene her zaman ve her yerde hem de kişilerin numaraları hatırlaması ya da arayıp bulması gerekmeden ulaşılabilmektedir.
  • Uzun mesafeli seferlerde, farklı dispeçer bölgelerinden geçildiğinden farklı bölgelerde farklı dispeçerler bulunmaktadır. Bölgeye Bağımlı Adresleme ile makinist her zaman o an bulunduğu bölgeden sorumlu dispeçere bağlanabilmektedir.
  • Ses duyuru servisi sayesinde, tüm bir gruba, örneğin aynı bölgedeki tüm tren ve makinistlerine aynı anda duyuru yapılabilmektedir. Acil durumlar için sistem mevcut konuşmayı keserek acil durumu bildirecek olan konuşmaya izin vermektedir.
  • Sistem diğer haberleşme ve GSM sistemleriyle birlikte çalışabilir. Sistemin kapsama özelliği nedeniyle trende kesintisiz ses ve GPRS aracılığıyla internet haberleşmesi mümkündür. Diğer taraftan, çağdaş ulaşım gerekleri olarak; yolcuların tüm gecikmelerden anında bilgilendirilmesi, inip binen ve trendeki yolcu sayısının bilinmesi, trende bilet satışı, vagon takip sistemi gibi değişik uygulama olanakları da bulunmaktadır.

Dünyada ilk GSM-R sözleşmesi 1998 yılında gerçekleştirilmiş olup, ilk sistem kurulumu 2000 yılında tamamlanmış ve diğer birçok yerde devam etmektedir.

GSM-R, demiryolu haberleşme teknolojisindeki yeni Avrupa standardıdır.

Avrupa Topluluğu'nun 96/48 ve 2001/16 direktiflerine göre ERTMS (European Railway Traffic Management System) ETCS (Europen Train Control System) sistemi taşıyıcı olarak GSM-R kullanmaktadır.

Avrupadaki 32 demiryolu işletmesi (EIRENE MoU), dahili servisleri ve demiryolu uygulamaları için GSM-R’ı kullanmak üzere ortak bir çalışma imzalamışlardır.

GSM-R sistemi Avrupa demiryollarında yaygın olarak kullanılmaya başlanmış olup; Avrupa dışında Kuzey Amerika, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, Avustralya, Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde test ve ihale süreçleri devam etmektedir.

Ankara-Eskişehir kesimi için GSM-R ihalesi yapılmış ve sonuçlanmış olup, Sıemens San. ve Tic.A.Ş. ile 05.07.2007 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ankara-Eskişehir hızlı tren güzergahı üzerinde GSM-R sisteminin kapsama sağlayacağı baz istasyonlarının ve kulelerin yerleşim yerleri belirlenerek yer teslimatları yapılmıştır. Sistemin kurulumu için çalışmalar sürdürülmektedir. Hızlı tren 2. etap Eskişehir-H.Paşa kesimi projesi, Ankara-Konya hızlı tren projesi ve DLH tarafından yürütülen MARMARAY projesi ile planlanan Ankara-İzmir, Ankara-Kayseri-Sivas, Osmaneli-Bursa hızlı tren projelerinde ve bundan sonraki hızlı tren projelerinde GSM-R sistemi kullanılacaktır.


TELEKOMÜNİKASYON

GSM altyapısında bina içi RF kapsamasının sağlanması amacıyla lokasyonların keşiflerinin yapılarak istenilen kpi değerleri ile EIRP planlarının tasarlanması,yapılan tasarımlara göre RF ve altyapı ekipmanlarının montajları yapılarak devreye alınması,montajları tamamlanan sahaların walk test,Edge/GPRS ve SWR testlerinin yapılarak raporlanması ve EMR ölçümlerinin yapılmasına kadar tüm süreçlerde deneyimli personelleri ile hizmet vermektedir.